سفارش تبلیغ
صبا ویژن

islam

پاسخ به یک شبهه

شبهه 620

این روزها بهتر سخن احمد کسروی را درک میکنیم!


اگر حوزه های علمیه تعطیل شود چه خواهد شد؟


ولی اگر پزشکان به سر کار نروند چه فاجعه ای رخ میدهد؟


شادروان احمد کسروی:


فرض را بر این بگذارید که تمامی کارمندان زحمتکش شهرداری از همین امروز به مدت یک ماه دست از کار بکشند و اعتصاب کنند. چه اتفاقی می افتد؟


تمامی شهرها را زباله و کثافت بر میدارد و هیچ کس حاضر نمیشود حتی برای خرید مایحتاج روزانه خود پایش را از در خانه بیرون بگذارد چه برسد به آنکه ساعتها در آن فضای مسموم و آلوده تنفس کند.


اگر از همین امروز به مدت یک ماه تمامی پزشکان و پرستاران اعتصاب کنند فاجعه ای انسانی به بار خواهد آمد که حتی تصورش پشت آدمی را به لرزه میاورد 


یا حتی ارتشیان اگر بمدت یکماه مرزها را رها کرده .. 


و به خانه هایشان بازگردند


نانوا ها - لوله کش ها - سیم کش ها - مخابرات ، شرکت نفت گاز و ....


حال به این فکر کنید که اگر آخوندها و امام جمعه ها به مدت یکماه که هیچ  یک سال هم کم است به صورت مادام العمر دست به اعتصاب بزنند


آیا اتفاقی می افتد ؟!


آیا آبی از آب تکان می خورد ؟!



 پاسخ

 @shobhe_shenasi

 بر اساس تفکری که جهان و اهداف انسان را در این دنیای مادی خلاصه می‌کنند، حق با نویسنده سطور بالا است ( البته مطمئن نیستم که کسروی باشد، احتمال زیاد و مطابق معمول شبهه افکنان، نویسنده متن را به فرد سرشناسی نسبت داده تا مقبولیت بیشتری پیدا کند.)


اما اگر جهان‌بینی ما براین اساس باشد که انسان محدود به این دنیای مادی نیست و  خالق هستی، پیامبران و اولیائی را برای هدایت به مقصود عالی خلقت مبعوث کرده و به این ترتیب دین شکل گرفته که در قالب مجموعه دستورات قرآنی و حدیثی به ما رسیده است، آنگاه می‌پذیریم که بررسی این متون از جنبه‌های متعدد نیاز به متخصصانی دارد؛ زیرا گذشت زمان ممکن است بر الفاظ و معانی آیات قرآن تأثیر گذاشته باشد، صحت و سقم روایات لازم است بررسی شود، نسبت بین آیات و روایات مختلف سنجیده شود (آیا عبارت عام است یا خاص، مطلق است یا مقید، کدام ناسخ است و کدام منسوخ و....) بر این اساس در کنار همه‌ی رشته‌ها و تخصص‌های گوناگون، ضروری به نظر می رسد که گروهی به مطالعات دینی پرداخته و نتیجه را در اختیار مومنان دیگر قرار دهند.


قرآن نیز در سوره توبه این ضرورت را تصریح کرده و می‌فرماید:


فَلَوْلا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَة مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ وَ لِیُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَیْهِمْ لَعَلَّهُمْ یَحْذَرُونَ (122)

 

چرا از هر گروهى از آنان، طایفه اى کوچ نمى کند تا در دین (و احکام اسلام) آگاهى یابند و به هنگام بازگشت به سوى قوم خود، آنها را بیم دهند؟! شاید (از مخالفت فرمان پروردگار) بترسند، و خوددارى کنند!


خلاصه اینکه همانطور که به دلیل نیازهای گوناگون جامعه‌ی بشری به پزشک، بنا، نجار، معلم، رفتگر و.... احتیاج داریم، وظایف دینی برخاسته از یک جهان‌بینی محکم و عقلانی، اقتضاء دارد تا پاسخ‌های ایمانی و اعتقادی خود را از نهادی که ماموریت آن تربیت متخصصان این مقوله است، جویا شویم و تا جامعه‌ی ایمانی وجود دارد، ضرورت نهاد حوزه و روحانیت احساس می شود.



 پاسخ‌به‌شبهات‌فــجازی

@shobhe_shenasi


 شبهه 757

تقلید یک بدعت است مردم خودتان حدیث و قرآن بخوانید چون ائمه طبق فهم مردم صحبت کرده‌اند مگر عالم هرقدر هم علم داشته باشد معصوم است؟


@shobhe_shenasi


 پاسخ

حجت‌الاسلام دکتر قربانی مقدم


 اینکه قرآن و احادیث مطابق با فهم مردم بوده سخن صحیحی است، اما کدام مردم؟ قرآن و احادیث به زبان عربی آن هم عربیِ 1400 پیش صادر شده است. فهم معنای الفاظ در بیش از هزار سال پیش، تشخیص معنای حقیقی از مجازی، احادیث صحیح از جعلی، شناخت معنایِ احادیث به ظاهر متعارض، تعیین راه حل احادیث واقعاً متعارض، تطبیق مسائل با قواعد و ادله قرآنی و روایی و عقلی، شناخت عام و خاص، مطلق و مقید، ناسخ و منسوخ و.... مباحث زیادی دارد که برای کسب تخصص و مهارت لازم،نیاز به مطالعات گسترده دارد و طبیعتاً همه‌ی مردم نمی‌توانند کار و زندگی خود را تعطیل کنند و به تعلیم و تعلم در این مباحث بپردازند همانطور که سایر رشته‌های علمی نیز چنین است. 


به همین دلیل عقل حکم می‌کند که در هر رشته‌ای عده‌ای به مطالعه‌ی تخصصی بپردازند و دیگران در صورت نیاز به آن متخصص مراجعه کنند. علوم دینی نیز از این قاعده مستثنی نیست. 


خود قرآن نیز همین روش عقلانی را تایید کرده و می‌فرماید:

 وَمَا کَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِیَنْفِرُوا کَا?فَّةً ? فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَا?ئِفَةٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ وَلِیُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُو?ا إِلَیْهِمْ لَعَلَّهُمْ یَحْذَرُونَ


و مؤمنان را نسزد که همگی [برای کسب علم] کوچ کنند؛ اما چرا از هر جمیعتی گروهی کوچ نمی‌کنند تا در دین آگاهی یابند و قوم خود را هنگامی که به سوی آنان بازگشتند، آگاه سازند؟ (توبه/ 122)

بنابراین هم عقل و هم قرآن کریم و هم برخی روایات (مانند حدیث فاما الحوادث الواقعة ...) منشأ پیدایش مرکزی علمی است که در آن به این نیاز دین‌داران پرداخته شود که امروزه به آن حوزه علمیه گفته می‌شود.


 پاسخ شبهات فضای مجازی

 @shobhe_shena